Verhaal voor de kerstbalontwerpwedstrijd 2019

© Biop, Marcel Daelmans, 12 december 2019.

Op 2e kerstdag 2004 verwoeste een tsunami in de Indische Oceaan vele kustgebieden in o.a. Thailand, Indonesië, Bangladesh, India, Sri Lanka maar ook Somalië, Tanzania en Madagaskar. Bij deze natuurramp, veroorzaakt door een zeebeving,  kwamen ruim 200.000 mensen om het leven.

Waaronder mijn broer Robert en zijn vrouw Elisabeth.

De impact die deze ramp gaf op ons gezin heeft voor altijd kerst veranderd. Wat eerst twee feestdagen waren zijn nu twee gedenkdagen geworden.

We komen als familie bij elkaar en gedenken onze geliefde zoon cq broer en schoondochter cq schoonzus. We bezoeken het graf van mijn broer, dat van mijn schoonzus niet omdat ze is begraven in haar geboorte stad Wenen. We vertellen onze kinderen wie Robert en Elisabeth waren en vragen aan de oudste neefjes wat ze zich nog herinneren van hun oom en tante.

Het eerste beeld dat ik kreeg toen ik over de kerstbalwedstrijd las was die van de grote golf van Kanagawa. Een beroemde Japanse print van een grote golf voor de kust van Kanagawa gemaakt door de kunstenaar Katsushika Hokusai. Met deze prent als uitgangspunt heb ik een ontwerp gemaakt die gelaserd kan worden voor de wedstrijd van Omlab.

Omdat mijn broer een fervent windsurfer was, hij zijn vrouw leerde kennen in de sneeuw en ze samen zijn verdronken in Thailand wilde ik water als uitgangspunt voor het materiaal.

Water is de levensader van de aarde. Circulair. Wij zijn een en al water. Water verbindt. Maar water is ook de dreiging voor onze Randstad. Voor vele delta’s en allerlei dier-en plantensoorten.
En wat is er meer bio-based dan water? Dus stel ik voor om het ontwerp uit een plak ijs van 70 bij 70 mm en 40 mm dik te laseren. Het ijs zal worden gemaakt van regenwater en bevroren met energie uit zonnecollectoren.

De kerstbal die ontstaat kan direct weer in de ijskast om tijdens het kerstdiner in de boom te worden gehangen. Dit vanitas symbool laat je zien dat het hier en nu belangrijk is. Geniet nu van de plek op de aarde, geniet van elkaar en ben bewust van je handelen. Voor je het weet is alles voorbij.

© Marcel Daelmans, 12 december 2019.

Marcel legde nadat de uitslag bekend was het volgende uit:

De grote golf zelf heb ik in zijn geheel willen verbeelden in een ontwerp, maar dat is gewoon niet te doen, voor mij althans. Daarna ben ik op een andere manier naar de prent gaan kijken en zag die klauwende golftipjes heel erg speels en dreigend. Dat typeerde voor mij de twee kanten uit het verhaal dat water heeft. Ik heb een klauwtje geïsoleerd en uitvergroot. Dat is het ontwerp geworden.

The great wave. Via wikipedia.