Het technieklab-concept leidde al tot mooie spin off’s. Zoals de biostraat, Glundertechniek, de biobased pop-up en biobased tinkering (zie Nieuws). Medio 2019 krijgt het een – letterlijk en figuurlijk – natuurlijk vervolg op de Veluwe: Omlab!

Over het idee

Hoe is het idee voor een technieklab ontstaan?

Huub Looze: “Op de basisschool van mijn kinderen wordt 1x per kwartaal getimmerd, gebouwd of proefjes gedaan. Mits de kinderen hiervoor kiezen en dankzij inzet van ouders. Thuis bouwen we alles wat we willen. Ik leer mijn kinderen solderen, ze weten waar de hamer en het hout ligt en de MakeyMakey wordt uitgeprobeerd.”

“Vroeger al knutselde ik een wasmachineklok en (veel) draden aan elkaar, en liet zo mijn gordijnen opengaan als de wekker ging. Ik programmeerde mijn eigen 4-op-een-rij. Dit zijn maar 2 voorbeelden. Ik ben ontwerper geworden. Jarenlang had ik mijn eigen meubelwerkplaats.”

“De overbuurman zei eens: “Jouw kinderen krijgen het wel mee. Maar mijn kinderen helemaal niet. Het zou het mooist zijn als er op school een werkplaats was. Of zelfs maar een handenarbeidlokaal”. Het zaadje voor het technieklab-concept was geplant.

Ontwikkeling van het concept

De samenwerking met Gijs Niemeijer van de Ontwerpwerkplaats direct nadat dit idee ontstond was essentieel voor de doorontwikkeling van het concept. Hij bracht de expertise mee voor het opstellen van een plan van eisen en ontwerpen van een schoolgebouw, een gezamenlijk technieklab van 5 scholen.

Er zijn in de gemeente Rotterdam 188 basisscholen (of meer). Verkennende gesprekken met onder andere basisschooldirecteuren in het Nieuwe Westen leidde tot het concept voor een gezamenlijk Technieklab, op loopafstand van een groep basisscholen. Ruimte en vakkracht delen, dat is het doel. Zodat ook inspiratie, kennis en de kosten kunnen worden gedeeld.

Lees er meer over op ‘Wat is een technieklab‘ of ‘Uw eigen technieklab?’.

Inspiratie & informatie

Deze website biedt basisscholen uit Rotterdam informatie en inspiratie voor een gezamenlijk technieklab. Ook voor basisscholen uit andere regio’s is een technieklab een mooie oplossing om te starten met het lesgeven in techniek en wetenschap, een vereiste voor 2020 vanuit het Techniekpact.

Vooral voor scholen uit grote steden of een samenwerkende groep scholen is het technieklab een kans om een gebouw, programma én vakkracht te delen. Zo kunnen de kosten gedeeld en beperkt blijven bij de uitvoering van dit nieuwe onderdeel voor het primair onderwijs (PO).

Ontwerpers en bouwers

Het concept voor een eerste technieklab komt uit de koker van buro HBLZ (Huub Looze) en Gijs Niemeijer van de Ontwerpwerkplaats. De bedrijven bundelen de ervaring in het inrichten van scholen voor voortgezet onderwijs, buitenschoolse opvang en pleinen.

Foto header: The Thread Wrapping Machine van Anton Alvarez (foto HBLZ).