Column: Kerstballen(wed)strijd

Kerst has arrived. Half oktober ontdek ik dat als ik een tuincentrum binnenstap. Op zoek naar een cadeautje.

De complete winkel is verbouwd tot kerst-verkoop-centrum. Alles strijdt om mijn aandacht. Glitter, glans en enkel A-vormige bomen. In niet-natuurlijke varianten: Wit kunststof, parelmoer geverfd hout, kunststof kralen op een stokje en ga zo maar door.

Ballen, engelen en slingers idem dito. Elk jaar een andere mode, vertelt een medewerker enthousiast. “Out with the old, in with the new.” Plastic soup production, zeggen wij thuis. We zijn het dan heel erg met elkaar eens.

Onze jaarlijkse boom kappen we op de Hoge Veluwe. Versierselen ontstaan op school of thuis. We halen herinneringen op als we de boom samen optuigen.

Deze winkel heeft niks aan mij. Ik hou van kerst maar koop nooit ballen. In onze boom hangt een liefdevolle verzameling verhalen die jaarlijks groeit. Ooit scoorde ik een messing balletje op een rommelmarkt. Zo’n vondst kan na kerst zomaar een half jaar voor ‘t raam hangen.

Echt mooi zijn de kerstballen gemaakt door een vriend of mijn zoons. Soms is het niet meer of minder dan een herfstblad, een tekening of een kaartje met een mooie wens. Of dat glazen kerstrobotje… een cadeau van opa en oma 7 jaar geleden. Speciaal voor hun kleinzoon van 5, die het prompt liet vallen.

De kapotte kerstbal wordt elk jaar heel voorzichtig opgehangen.

© Foto (vondst langs de lijn) en column door Margreet van Uffelen, mede-initiatiefnemer van Omlab

Ontwerp een milieuvriendelijke kerstbal met jouw verhaal!

Onze boom hangt vol met verhalen. Versiersels, vondsten en ornamenten met foto’s, tekeningen, woorden, wensen. Wil jij dat ook? Ontwerp een milieuvriendelijke kerstbal met jouw verhaal! Doe mee aan de ontwerpwedstrijd van Omlab, biobased makerslab.

De winnaars kunnen op woensdag 20 december 2019 hun kerstbal zelf lasersnijden in de werkplaats van Omlab.