Omlab gaat ijs lasersnijden dankzij winnaar milieuvriendelijke kerstbal-met-verhaal

Omlab gaat lasersnijden in ijs! Dankzij kunstenaar Marcel Daelmans ontroerende en experimentele ontwerp voor de 1e milieuvriendelijke kerstbalontwerpwedstrijd 2019. Zijn persoonlijke verhaal (categorie professional / volwassen) en het duurzame ontwerp van Tara Wentink (categorie kinderen) vielen op bij de jury.

Omlab organiseerde deze wedstrijd als tegenhanger voor de weinig duurzame, jaarlijkse modes in kerstornamenten. Marcel Daelmans wil zijn kerstornament maken van ijs van regenwater, dat ingevroren wordt met zonne-energie. Milieuvriendelijkheid: gelukt! Nu nog ‘t experiment.

Foto: ice-blocks.com.

Jury

Deze wedstrijd begon met een verhaal. De jury gaf daarom de meeste punten voor het verhaal bij het ontwerp, gevolgd door de duurzaamheid en het ontwerp zelf. De jury beoordeelde zaterdag 14 december 2019 de inzendingen anoniem.

De jury bestond uit:

Jurylid Huub Looze van Omlab checkte of de ontwerpen gelaserd kunnen worden.

Hieronder het juryrapport.

Categorie: Professionals / volwassenen

Vanaf 18 jaar.

Winnaar: Marcel Daelmans, Arnhem

De jury koos unaniem voor het vergankelijke ontwerp-met-verhaal van Marcel Daelmans: Ontroerend en een spannend experiment. Het is een kerstornament lasergesneden uit ijs. Heel bijzonder dat hij zijn verhaal over het verlies van zijn broer deelt.

Op 2e kerstdag 2004 verwoeste een tsunami in de Indische Oceaan vele kustgebieden in o.a. Thailand, Indonesië, Bangladesh, India, Sri Lanka maar ook Somalië, Tanzania en Madagaskar. Bij deze natuurramp, veroorzaakt door een zeebeving, kwamen ruim 200.000 mensen om het leven.

Waaronder mijn broer en zijn vrouw.

De impact die deze ramp gaf op ons gezin heeft voor altijd kerst veranderd. Wat eerst twee feestdagen waren zijn nu twee gedenkdagen geworden.

[het complete verhaal]

De symboliek sprak elk jurylid aan. De jury was zeer onder de indruk van de strekking van het verhaal en de open manier waarop het geschreven en gedeeld is. Bijzonder mooi om op deze manier een herinnering op te halen en levend te houden. Zeer persoonlijk én tegelijkertijd troostrijk voor iedereen die iemand verloren heeft.

Het verhaal en de factor duurzaamheid gaven onmiddellijk de doorslag. Het verhaal, concept én het innovatieve overheersten de abstracte vorm van de golf. Het is vooral de handeling en de symboliek die het ontwerp versterkt. Omlab heeft zin in het experiment, om dit samen met de kunstenaar uit te vogelen.

Zijn boodschap geeft de jury graag door: Geniet nu van de plek op de aarde, geniet van elkaar en ben je bewust van je handelen. Voor je het weet is alles voorbij.

De maker isoleerde de vorm van het schuim en vergrootte die uit.

Marcel Daelmans refereert in zijn ontwerp naar de prent ’de grote golf van Kanagawa’ van de Japanse kunstenaar Katsushika Hokusai. De jury pakte dat beeld erbij, en herkende in het schuim van die golf vele klauwen van water. De maker isoleerde de vorm en vergrootte die uit.

Uiteindelijk concludeerde de jury: Dit is Zijn Golf. Het gaat om het verhaal; een esthetischer vorm doet er niet toe. Dat wat er nu is, de vergankelijke vorm-met-verhaal, kan volgens de jury als vanitas-symbool worden toegevoegd aan het scala van symbolen als schedel, zandloper en andere objecten.

Ook zei de jury: Stel je tientallen ijs-golfjes voor in je kerstboom, dan heb je een huilende boom. De start van een gesprek over het leven: “Wat zegt meer ‘Kerst’ dan dat?”

Over de materiaalkeuze schrijft de kunstenaar:

Omdat mijn broer een fervent windsurfer was, hij zijn vrouw leerde kennen in de sneeuw en ze samen zijn verdronken in Thailand wilde ik water als uitgangspunt voor het materiaal.

Over de duurzaamheid schrijft hij:

Wat is er meer bio-based dan water? Dus stel ik voor om het ontwerp uit een plak ijs van 70 bij 70 mm en 40 mm dik te laseren. Het ijs wordt gemaakt van regenwater en bevroren met energie uit zonnecollectoren.

Kan dit ontwerp lasergesneden worden?

Jurylid Huub Looze vertegenwoordigt Omlab en adviseert over de maakbaarheid van het ontwerp. Hij geeft aan dat het ijs-ontwerp zoals het nu is waarschijnlijk te dun en te breekbaar is om te maken. Dat kan de winnaar aanstaande woensdag 18 december zelf uitproberen en aanpassen in Omlab.
Het lasersnijden in ijs is ook een experiment, waarbij de apparatuur niet te veel mag lijden van deze klus.

2e plaats: Martin Hol, Arnhem

‘Bescherm de aarde’ van Martin Hol uit Arnhem kreeg de meerderheid van de jury-stemmen voor de 2e plaats. Het ontwerp laat de tijdgeest zien en staat voor duurzaam.

Het verhaal ontbrak, maar het ontwerp sprak voor zich. Er zijn daarom toch punten voor toegekend. Het ontwierp riep bij de jury op dat wij allen verantwoordelijk zijn voor de aarde. Omarm de aarde, bescherm het hart van de aarde.

Kan dit gemaakt worden?

De jury kwam met allerlei ideeën om dit ontwerp uit te voeren. Ja, het kan gelaserd worden, maar de ontwerper moet nog keuzes maken. Denk aan een veel-kleurenprint en insnijden, of 1 kleur in karton. Ook het branden in dun hout is een optie, zodat de tekening van de wereldbol goed zichtbaar wordt.

Categorie: Kinderen (8 t/m 12 jaar)

De jury ontving heel diverse inzendingen van kinderen van 8 t/m 12 jaar oud, ouder niet. Het viel de jury op dat bij iedereen het verhaal ontbrak, behalve bij 1 inzending. Plus: kinderen willen blijkbaar niet alleen ontwerpen, maar gelijk ook maken.

De jury beoordeelde de inzendingen zoveel mogelijk anoniem, zonder namen van inzenders te kennen. Punten zijn toegekend voor duurzaamheid, het ontwerp en het verhaal.

Jonge ontwerpers willen liever maken in plaats van tekenen!

Winnaar: Tara Wentink (10 jaar)

Juryrapport: Aansprekend ontwerp. Leuk dat er takjes uit de natuur als gewei worden gebruikt. Bijzonder dat de vorm van het hoofd geïnspireerd is door een ijspegel.

De jury beoordeelde haar 2D-tekening die ruimtelijk uitgevoerd kan worden. Bijvoorbeeld het hoofd van karton, de oren erachter van een ander materiaal. Plus daarbij de takjes. Zo keek de jury ernaar.

Meer info over ‘van 2D naar 3D’ vind je op http://technieklab.nl/tips-tricks-voor-de-milieuvriendelijke-kerstbalontwerpwedstrijd/

Tara kreeg punten voor duurzaamheid en ontwerp. Zij stuurde geen verhaal / waarom, maar vertelde wel iets over het ontwerp en materiaalkeuze.

2e plaats: Jitte van der Hoeven (8 jaar)

In de categorie kinderen ontvingen we welgeteld 1 inzending met een verhaal. Jitte (8) stuurde die in.

Zij is de dochter van een van de juryleden. Zij wist dat ze eigenlijk niet mee mocht doen, maar stuurde toch iets in. De jury besloot haar inzending vanwege haar unieke verhaal toch mee te nemen in de beoordeling.
Jurylid Jorik van der Hoeven was niet aanwezig bij de stemronde voor de 2e plek.

De jury over Jitte’s ontwerp:

Jitte’s ontwerp ‘Fenix’ won vanwege haar uitgebreide verhaal. Het 2D-ontwerp zal nog een uitdaging zijn om te maken. Ook is de toevoeging van een glazen kerstbal niet erg duurzaam. Maar de tekening is fantasierijk, en het verhaal gaf de doorslag.

Jitte is nog maar 8 maar de complexiteit van haar getekende werk is bijzonder. Jitte ontving de meeste punten voor haar verhaal. 

Zij droomt ervan naar Londen te gaan. Haar voorliefde voor Harry Potter komt duidelijk naar voren in haar tekening en haar verhaal. Bijzonder is dat Jitte zich ook heeft verdiept in materialen.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Noot voor de redactie

De winnaars zijn welkom om hun ontwerp te lasersnijden bij Omlab op woensdag 18 december van 14.00 tot 16.00 uur. U bent hierbij als pers of fotograaf van harte uitgenodigd. Neem voor het beste moment even contact op.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met organisator en voorzitter van de jury: Margreet van Uffelen, 06-41480244 of info@omlab.nl.

Zag zelf je eigen kerstboom, jaarlijkse actie van nationaal park De Hoge Veluwe. De start van zaterdag 14 december 2019, waarna de jury zich boog over de inzendingen.